Lapkričio 4 d. (penktadienis) 18 val. Vievio kultūros cente

RENGINYS NEMOKAMAS

Dainius Pulauskas


Solo, duo, trio, kvintetas
Dainiaus Pulausko grupė

pastedGraphic.png

Dainius Pulauskas – p, synth
Valerijus Ramoška – tp, flgh
Veronika Povilionienė – voc
Liutauras Janušaitis – ts, fl
Tomas Botyrius – as, ss
Tomas Maslauskas – el. b
Arman Isojan – db
Arkadij Gotesman – dr, perc
Augustas Baronas dr

 

 

Daugiau kaip prieš tris dešimtmečius džiaze debiutavęs vienas ryškiausių ir veikliausių šalies džiazo kūrėjų – klavišininkas, kompozitorius, džiazo grupių lyderis Dainius Pulauskas Vievyje surengs išskirtinį koncertą.

Festivalyje„Vievio džiazo klavišai“ jis primins ne tik geriausias savo kompozicijas, bet ir įvairių kūrybos etapų bendražygius, įspūdingą savo amplua paletę – nuo sol, duetų, trio iki didelių ansamblių. Tam yra svari priežastis: Dainius – vievietis ir su savo visais kolektyvais dar nėra koncertavęs savo gimtinėje.

D.Pulauskas kurti ir aranžuoti muziką pradėjo dar dirbdamas vokaliniame instrumentiniame ansamblyje „Oktava“, komponuoti jį paskatino šio ansamblio vadovas Mindaugas Tamošiūnas. Būtent „Oktavai“ muzikas parašė pirmąją džiazo pjesę, kuri nuskambėjo „Pori Jazz’87“ festivalyje Suomijoje.

1996 metais Dainius debiutavo džiazo festivalyje „Birštonas“ jau kaip grupės lyderis su savo kvintetu, o 1998-aisiais – ir su savo sekstetu, kuris netrukus tapo vienu ryškiausių ir labiausiai svetur žinomų lietuvių džiazo kolektyvų. Nuo 2004-ųjų jis ėmė pristatyti įvairios sudėties savo ansamblių programas „Dainius Pulauskas Group“ (DPG) vardu. Būtent DPG veikla kūrėjas labiausiai realizavo savo kaip kompozitoriaus bei klavišininko talentą ir profesinę patirtį.

Nacionalinis Estijos operos ir baleto teatras yra pastatęs šiuolaikinį baletą pagal originalias D.Pulausko kompozicijas. Be to, muzikas atstovavo Lietuvai daugiataučiame autorių kolektyve kuriant Europos džiazo tinklo (EJN) himną. Jo muzika skambėjo „Euroradijo“ džiazo orkestro koncerto tiesioginėje transliacijoje Europos šalims iš Rygos.

DPG pasirodė daugiau kaip 160 festivalių 35 valstybėse, keturiuose žemynuose, pirmoji iš Lietuvos įžengė į Malaizijos, Indonezijos, Pietų Afrikos Respublikos, Egipto, Etiopijos, Pietų Korėjos scenas. Grupei plojo prestižinių Otavos, Londono, Tokijo, Vašingtono džiazo festivalių publika. Ji sukėlė furorą gastroliuodama milijoniniuose Kinijos miestuose Džuhajuje, Gvangdžou ir Šendženyje, o praėjusią žiemą jau trečią kartą leidosi į dideles gastroles po Indiją, kur yra išbandžiusi jau beveik visas svarbiausias džiazo scenas.

Garsiose pasaulio džiazo scenose pasirodo ir kiti lietuviai, bet jie groja tarptautiniuose projektuose, o DPG atstovauja Lietuvai ir atlieka vien lietuvišką – savo lyderio D.Pulausko – muziką. Ji įamžinta jau 19 autorinių albumų, dviejuose autoriniuose DVD, 9 džiazo rinkiniuose.

D.Pulauskas savo nuoširdžia, emocinga kūryba pelnė vieno įdomiausių Europos „fusion“ džiazo kompozitorių reputaciją ir ne kartą atstovavo šalies džiazui europiniuose projektuose, o DPG netgi tapo Lietuvos kultūros ambasadoriumi svarbiuose valstybiniuose renginiuose.

D.Pulauskas išbandė save įvairiausiuose džiazo žanruose, o taip pat chorinės, teatro ir kino muzikos kūryboje, tapo net Kompozitorių sąjungos nariu, bet nesiliauja ieškoti vis naujų saviraiškos nišų. Šis koncertas leis apžvelgti vingiuotą ir įdomų jo kūrybos kelią.

Scenoje išvysime įvairių to kelio etapų pakeleivius – pirmojo seksteto narius Arkadijų Gotesmaną, Valerijų Ramoška ir vėlesnius Dainiaus bendražygius Liutaurą Janušaitį, Tomą Botyrių ir kt.

Kitokią dueto spalvą D.Pulauskas įlies į programą su liaudies dainų atlikėja Veronika Povilioniene, kuri taip pat paliko ryškų pėdsaką jo kelyje, drauge įsiamžino keliuose albumuose. O dabartiniam jubiliato kūrybos etapui atstovaus jo akustiniai kolektyvai su naujausiais komandos nariais – kontrabosininku Armanu Isojanu ir būgnininku Augustu Baronu.

D.Pulauskas yra apdovanotas „Bravo“ prizu (1999 m.) geriausiam metų Lietuvos džiazo muzikantui, tarptautinio „Yesterday“ konkurso Piarnu (Estija) Didžiuoju prizu (1999 m.) už geriausią J.Lennono ir P.McCartney dainos aranžuotę, Birštono džiazo festivalio, „Vilnius Jazz“ ir „Kaunas Jazz“ apdovanojimais už nuopelnus Lietuvos džiazui, du kartus nominuotas Lietuvos nacionalinei kultūros ir meno premijai. 2021 metais D.Pulausko nuopelnai Lietuvos kultūrai įvertinti Vyriausybės kultūros ir meno premija.


Projektą Festivalis „Vievio džiazo klavišai“ finansuoja:

 

       

 

Projekto rėmėjai:

   

115 Comments

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *